Az EFOP-1.3.5-16-2016-00935. számú „Zemplénért önként” projekt bemutatása

A konstrukció szelleméhez igazodva elsődleges cél az önkéntesség népszerűsítése programokon keresztül. A programok döntő többségénél arra törekszünk, hogy azok az egész családot elérjék, bevonják, hiszen valljuk és hisszük, hogy egy ember életének egyik legfontosabb erőforrása a család.

A projekt során tervezett programjaink:

1. Célcsoport toborzása, bevonása (esemény)- elsősorban az iskolákon keresztül, személyes megjelenésekkel.

2. Önképzés (havonta más-más témában 3 helyszínen szervezett önálló programok) az egyesület tagjainak és a hozzánk csatlakozók önfejlesztésének támogatása szakmai és tudományos anyagokkal, facilitálással.

3. Generációs és családépítő napok (esemény)- sportnap, egészségnap, kirándulás, túra, főzőverseny, nagyi-unoka nap, gyermeknap, családi nap szervezésével.

4. Önkéntes szakmai fórumok (3 különböző helyszínen megszervezésre kerülő önálló programok)- törvényi háttér, dokumentumok vezetése, jógyakorlatok átadása/megosztása workshop jelleggel.

5. Önkéntes koordinációs és INFO-pont (esemény) — feladata az önkéntes közösségi munka megszervezése, lebonyolítása, adatbázis és honlap építés.

6. Helyi nemzetiségi értékmentő és hagyományőrző napok (esemény) Szlovák, Roma, Sváb napok a három érintett településen élő nemzetiségek kultúrájának megismerése, közvetítése, civil és önkéntes szervezetek bemutatkozási lehetősége.

7. Családos önkéntes akciók (esemény) – a települések szépítése, karbantartása, a generációk összehozása érdekében szervezett önkéntes programjaink.

8. Önkéntes akadémia (eltérő témákban szervezett programok)- Az önkéntes akadémia a szervezetünkben dolgozó és újonnan csatlakozó önkénteseinek készségfejlesztő és közéleti szerepvállalást erősítő előadás és workshop sorozata.

9. Fiatalok felelős életre nevelése (eltérő témákban szervezett programok) – cél a fiatalok szemléletformálása, a felelős családi életre nevelésük, szociális érzékenyítésük.

10. Önkéntesek napja (rendezvény) a térségben működő szervezetek, önkéntesek, leendő önkéntesek számára börze jelleggel adunk lehetőséget az egyes tevékenységek bemutatására, egymás megismerésére, közös együttműködésre.

A projekt végkimeneteleként, a pályázati felhívás 3.7.1 pontjának megfelelően az alábbi két, aktív helyi közösség fogja magát regisztrálni az erre kialakított webes felületen: Koinonia baráti kör, ifi önkéntesek klubja.

Projekt főbb helyszínei: Hollóháza, Pálháza, Sátoraljaújhely

Támogatás mértéke:100%

A projekt befejezésének dátuma: 2020.03.01.

Projekttábla